Felkészülés az utazásra

A tanulók beszámolója a szakmai gyakorlatról:

Berlinbe hárman mentünk ki a szakmai gyakorlatot teljesíteni: Csertán Sára, Csertán Zsófia és Veres Gabriella. 2018. június 23-án repültünk ki Berlinbe, ami számunkra különösen nagy élmény volt, mivel eddig még sosem repültünk és az Erasmus pályázat lehetővé tette nekünk, hogy egy ilyen élmény részesei is lehettünk. Még a pályázat elnyerése előtt egy beszélgetésen vettünk részt a Hotel németországi menedzserével, később kiválasztás alapján sikerült az art’otelbe bekerülni, a szállodán belül pedig a service részre. Berlinbe szeretettel vártak minket, izgatottak voltunk, hiszen nem tudtuk, hogy mi vár még ránk. Egy rövid út után megérkeztünk a szállodához, ami nagyon jól nézett ki.

Rövidesen indultunk is városnézésre, Galgóczy Éva tanárnő kalauzolt minket. Kiérkezésünk után 3 nap állt rendelkezésünkre, hogy a várost megismerjük, a legismertebb nevezetességeket bejárjuk, kiránduljunk. Ezeken a napokon mi voltunk az idegenvezetők, mi választottuk ki az aznapi uticélt és rövid bemutatást adtunk a látnivalóval kapcsolatban. Ez idő alatt a híres Neues múzeumot, Pergamon Museumot tekintettük meg. Sikerült Potsdamba is eljutni, ami egy kis városka Berlin közelében. Itt a fő látványosság a Sanssouci Park palotákkal és pavilonokkal valamint a Schloß Cecilienhof, az 1945-ös Potsdami Konferencia helyszíne.

Megtekintettük még a híres Alexander Platz-on a Világórát, a Fernsehturm-ot és persze a kihagyhatatlan Art Galleryt, a berlini falat.

Gyakorlatunk alatt feladataink közé tartozott a reggeliztetés, svédasztal feltöltése, vendégek kiszolgálása, minibár ellenőrzése, illetve az étterem rendbe tartása. A reggeliztetés után közösen reggeliztünk a kollégáinkkal, a beszélgetések során lehetőség nyílt arra, hogy jobban megismerjük őket. Az elején még a munkát gyakorolni kellet, többször hibáztunk is, de a főnökeink nagyon türelmesek voltak velünk . Sikerült beletanultunk a munkába és  a kollégák segítettek a kezdeti nehézségek legyőzésében.

A kint tartózkodásunk alatt sokat fejlődött a német tudásunk, sok új szót megtanultunk, emellett a társalkodás is egyre egyszerűbbe vált. Sok barátot is sikerült szereznünk, illetve rengeteg élménnyel gazdagodva tértünk haza 2018. szeptember 7.-én. Ezúton is szeretnénk megköszönni Galgóczy Éva tanárnőnek a fáradozását és munkáját, hogy lehetővé tette nekünk, hogy Berlinbe kijuthassunk és remek élményeket szerezhessünk.

Pillanatképek a berlini útról: