Határtalanul Program – Budapest-Temesvár

Budapest – Temesvár határok nélkül

Február 26-án, izgatottan indultunk útnak reggel 7 órakor. A hosszadalmasra sikerült út első állomása Nagyvárad volt. Itt találkoztunk először az idegenvezetőnkkel és már vele együtt néztük meg a Szent László templomot majd a Holdas templomot is. Nagyszalonta volt a következő helyszín, ahol megnéztünk az Arany János-szobrot és emlékmúzeumot. Az szállás előtti utolsó helyszínünk volt, ahol megemlékeztünk az Aradi Vértanúkról. A hosszú utazás után késő este megérkeztünk Temeskovácsira a szállásunkra. Birtokba vettük a szép és igényes szobáinkat, majd meleg vacsorával vártak minket.

A második napon a korai indulás után a Bartók Béla Elméleti Líceumban vártak minket szeretettel a temesvári diákok. Rövid ismerkedés után egy közös projektben vettünk részt velük, amelynek témája az újrahasznosítás és a környezetvédelem volt. A szorgos munka után városnézésre indultunk, itt megnézhettünk Románia mai legnagyobb ortodox templomát, ami az egykori Opera tér egyik végén található.

Az utolsó előtti napon délelőtt szintén a Líceum diákjaival dolgoztunk együtt, utána megtekinthettük az iskolai színjátszó szakkör leghíresebb darabját. A színvonalas előadás után elbúcsúztunk tőlük egy rövid időre, hiszen ők is hazalátogattak. A nap második állomása „magos” Déva vára volt, ahol felejthetetlen élmény volt számunkra a siklózás. A várban meghallgathattunk egy balladaváltozatot Déva váráról. Ez után meglátogattuk Mikszáth Kálmán által „a várak királyának” nevezett Vajdahunyad várát. Az ismételten hosszúra nyúló napunk után elfoglaltuk új szálláshelyünket Nagyenyeden. Itt is nagy szeretettel és finom vacsorával vártak minket szállásadóink.

A hazavezető úton betértünk Kolozsvárra, itt megtekintettük kívülről Mátyás király szülőházát, a híres Szent Mihály templomot és az előtte álló lovas szobrot. Itt is adódott lehetőségünk ajándékokat vásárolni. Rövid városnézés után megláthattuk a közismert Bánffyhunyadi cifrapalotákat. A hazaérkezésünk előtti utolsó megállónk a Király-hágóhoz vezetett. Az ez utáni hosszú utazás végén fáradtan, de élményekkel telve érkeztünk meg Budapestre.

Az útról készült prezentáció letöltéséhez kattintson ide: PREZENTACIO

Az útról készült videó megtekintéséhez kattintson ide: VIDEO