Szicília

A munkatársi mobilitási program 14 fő szakmai fejlődését tette lehetővé, 7-en Szicílián, 7-en pedig Sevillában látogattak duális szakképzéssel foglalkozó iskolákat, szakmai gyakorlati helyeket, szállodákat, éttermeket kerestek fel, workshopokon vettek részt.

Szicília

Felkerestük Cefalúban a turisztikai és vendéglátóipari szakközépiskolát az „L’Istituto Alberghiero – Ipsseoa Mandralisca di Cefalù”, ahol gyakorlati órák látogatásán is részt vettünk. Tudásmegosztás keretében megvitattuk az iskola oktatóival az olasz duális képzés gyakorlatát, jelenlegi és jövőbeni helyzetét, milyen problémákkal szembesül a rendszer. Ujj Krisztina kolléganő pedig az iskolánkat mutatta be, olasz nyelvű előadásának nagy sikere volt.

A tanári látogatás eredményeként az iskolánkat meghívták a jövő évi nemzetközi gasztronómiai versenyre, melynek a L’Instituto Alberghiero-Ipsseoa Madralisca di Cefalú ad otthont

A Cefalú-i iskola egyik szakmai gyakorlatos helyszínét is felkerestük, a BERGI-t (agriturismo). A gazdaságban rövid sétát tettünk (olívafák, narancs- és citromligetek között), majd a helyben termeltalapanyagokból készült termékek kóstolására is lehetőségünk volt.

Palermoban a városnézés során, magyar emlékeket is felkerestünk: Tüköry Lajos sírját megkoszorúztuk.

A munkatársak szicíliai mobilitásával a „Termelési, értékesítési és turisztikai alapismeretek” tantárgy kiegészítését, tananyagfejlesztés valósult meg. „A földrajzi adottságok, a kultúra és a helyi gasztronómia szerepe a turizmusban” címmel.

Sevilla

Sevilla:

Sevillában a meglátogatott intézmény az „Escuela Superior de Hostelería Sevilla”, ahol egyetemi és technikusi képzés is folyik vendéglátás és turizmus szakmákban. Az intézményben előadást tartottak az iskola oktatási modelljéről. A meghatározóan gyakorlatközpontú képzőhely jelmondata: „Learning by doing”.

A kollégák a szakmai programjuk során szállodabejárásokon vettek részt, Soho Boutique Hotel. 4 csillagos minősítésű szálláshely 007 Salvador Hostel). (hibrid hotel/hostel),

a Covid után létrejött új koncepciójú éttermeket kerestek fel, -La Coartada-t, a második étterem – Betis 7-, a Guadalquivir folyó római neve után, melyek egyben szakmai gyakorlati helyszínek. Jártak még Córdobán és eljutottak az óceánhoz, Cadizba is.

A munkatársak sevillai mobilitásával új, hiánypótló tananyagot hoztunk létre az idegenvezetésben: „Kertek és zene – az örökségturizmus jelentősége” turizmus új trendjeinek meghonosítása a hazai turisztikai képzésben.