Hasznos tanácsok az érettségihez

Kedves Végzősök!

Hadd ismertessünk Veletek egy-két olyan szabályt, amit nem árt, ha tudtok az írásbeli vizsgák megkezdése előtt!

Az idei középszintű vizsgák reggel nyolc óra helyett 9 órakor kezdődnek.  Van kivétel, külön bejegyzésben látjátok az időpontokat!

Az írásbeli vizsgákon megszokott ünneplő öltözettől a járványügyi helyzetre való tekintettel eltekintünk. Senki nem várja el Tőletek, ebben a helyzetben az öltöny/nyakkendő vagy szoknya/körömcipő viselését. Egy kényelmes farmer és ing/blúz tökéletesen megfelel.


Vizsga előtt:

Az érkezésnél ügyelnünk kell a biztonságos (minimum másfél méteres) távolság betartására, és arra, hogy ne csoportosan tömörüljetek a bejáratnál. Ebben állítólag a rendőrség is segédkezni fog.

Amikor beléptek az iskola épületébe, a portásfülkével szemben látni fogtok egy felszerelt kézfertőtlenítőt (baloldalon). Azt szeretnénk kérni, hogy mielőtt beléptek az épületbe, használjátok! A portás ezt követően fog ajtót nyitni nektek.

Az írásbeli érettségikre védőfelszerelést (gumikesztyűt, szájmaszkot) biztosít az Oktatási Hivatal.

Egy tanteremben maximum 10 fő ülhet, itt is be kell tartani az egymástól való 1,5 méteres távolságot. A tantermekben csak annyi szék lesz kitéve, ahányan abban a teremben ülnek. Csak olyan asztalhoz üljetek, ahol van szék, mivel a székek úgy lesznek elhelyezve, hogy a szükséges 1,5 méteres távolság meglegyen.

A terembeosztásokat tudni fogjátok, mindenki a számára kijelölt tanterembe menjen. (A terembeosztás mindig a változó létszámnak felel meg, így előfordul, hogy nem ugyanabban a teremben ültök, mint előző nap.) Aki egymást követő napokon ugyanabba a terembe van beosztva, az próbáljon meg mindig ugyanabba a padba ülni.

A termekben lesznek kijelölt asztalok is, oda kellene kitenni a mobiltelefonokat (lenémított/kikapcsolt állapotban), okosórákat, egyéb technikai kütyüket.

Minden nap elhangzik egy tájékoztató a vizsga megkezdése előtt, ennek tudomásulvételét aláírásotokkal fogjátok igazolni.

Megkapjátok a borítékot is (amibe a dolgozatotok kerül majd), amire fel kell írni: Név, Tantárgy, Középszint, Dátum. A táblán fent lesz a minta!


Vizsga közben:

Kezd azzal, hogy a feladatlap MINDEN oldalára felírod a neved. (Sok oldal van, mindenhol fel kell írni, és mivel ez egy elég unalmas procedúra, viszont KÖTELEZŐ, így jobb túlesni rajta az elején.)

Az írásbeli közben lehetőséged van kimenni a mosdóba. Ezt a következő szabályok betartásával teheted meg:

 • jelzed a felügyelőtanárnak, hogy kimennél (ez azért fontos, hogy a felügyelőtanár kinézhessen a folyosóra, hogy van-e más a mosdóban)
 • amennyiben szabad a mosdó, elhagyhatod a termet
 • ebben az esetben a dolgozatodat ki kell vinned a felügyelő tanárnak, hogy rávezethesse az időpontokat a dolgozatodra (rá kell írnia, hogy kiment ekkor, visszajött akkor)
 • amikor visszajössz a terembe, visszakapod a dolgozatodat

Abban az esetben, amikor több feladatlapból áll az érettségi (magyar, matek, angol):

 • az egyes részek befejezésekor be kell tenned a feladatlapot a borítékba anélkül, hogy a borítékot lezárnád
 • mielőtt azonban betennéd a borítékba: végig kell ellenőrizni, hogy minden oldalra felírtad-e a neved, illetve azokat a részeket, amik üresen maradtak (mert nem írtál oda semmit), át kell húzni keresztben
 • minden feladatlapon elől látsz olyat, hogy pótlapok száma (ide fel kell vezetni azoknak a lapoknak a számát, amik nem tartoznak a feladatlaphoz, vagyis pluszban kaptad őket)
  • a pótlap lehet tisztázati (olyan pótlap, amit pontozni is szabad, pl. azért írtad ilyenre a választ, mert az előre nyomtatott helyre nem fért ki)
  • a pótlap lehet piszkozati (ezt a pótlapot keresztben át kell húzni, és szaktanárod erre nem adhat pontot, tehát vigyázz, innen minden megoldás/jó válasz legyen átvezetve a feladatlapra vagy a tisztázati pótlapra)
  • ha nem használtál pótlapot, akkor kihúzod, vagy 0-át írsz a pótlapok száma helyre
 • az új feladatlapot csak a meghatározott időpontban kapod meg akkor is, ha az előzőt már rég befejezted (vagyis mindenki egyszerre kezdi meg az egymást követő feladatlapokat)
 • amint új feladatlapot kapsz, ismét MINDEN oldalra felírod a neved L
 • Az angol nyelv írásbeli vizsgáján a Hallott szöveg értése feladatrész előtt van egy 15 perces szünet. Mivel megoldhatatlan az egymástól tartott előírt távolság, így a teremben kell maradni. A mosdóba való kimenetelnél a torlódás elkerülését a felügyelőtanárok/folyosó ügyeletes tanárok fogják koordinálni.

Vizsga végén

Minden oldalt újra átnézel: név minden oldalon, üres/kitöltetlen helyek áthúzva, piszkozati lapok (ha van) keresztben áthúzva, pótlapok száma kitöltve (ha nincs pótlap, kihúzva).

Amennyiben minden rendben van, a dolgozatot leadhatod a felügyelő tanárnak. Figyelj arra, hogy nem szabad egyszerre több tanulónak leadni a vizsgadolgozatot. Ha valaki gyorsabb volt nálad, várd meg, amíg átveszik tőle a dolgozatot (mivel ez nem annyira rövid procedúra).

A dolgozatátvétel menete:

A felügyelőtanár megnézi, hogy minden rendben van-e (kitöltötted, kihúztad stb.). Ha mindent megfelelőnek talált, akkor teszi be a borítékba és zárja le a jelenlétedben. Aztán felvezeti a beadás időpontját a jegyzőkönyvbe.

Ebben az esetben kész vagy, elhagyhatod a termet.

A mobilodról ne feledkezz meg, ott van a kijelölt asztalon!

MINDENKINEK SIKERES VIZSGÁZÁST KÍVÁNUNK!

0 válaszok

Hagyjon egy választ

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük