2019.08.28.-10.10. (Gáspár Viktória, Stoflitz Dóra, László Renáta Viola)

Indulás!

Képek a Berlinben gyakorlatot teljesítő három diákunk első hétvégéjéről:

A diákjainknak a munka mellett van lehetőségük pihenni, fesztiválozni és kirándulni is.
A hétvégén a berlini Olympia Stadionban megrendezett Lollapalooza Fesztiválon Billie Eilishtol a Twenty One Pilotson át a Swedish House Mafiaig széles kínálatból válogathattak a lányok.

Egyik tanulónk élménybeszámolóját olvashatjátok itt, aki a hétvégéjét SCHWERINben  töltötte:

“Kedves Tanárnő!
Egy kis élménybeszámoló képekkel.
Nem tudom, hogy Tanárnő volt itt, de ha nem mindenképpen látogasson ide el, mert gyönyörű egy város. Erasmus lehetőség is biztos akad.  
7:30-kor indult a busz Schwerin felé, ami 10:20-kor már be is ért a főpályaudvarra. 
Villamosok és buszok segítik a közlekedést a városban. Vettem is egy napijegyet (5,5€), amit végül nem használtam fel, mert gyalogosan is körbe lehet járni a főbb nevezetességeket.
– Miért pont Schwerin? 
– A gyönyörű kastély és tavak miatt. 
A város lakói csak “a hét tó és erdők városának” nevezik.
Nem volt megtervezett útitervem, mentem amerre ment az út. Először a sétáló utcán kezdtem sétálni. Olyan érzésem volt, mintha Székesfehérvárra csöppentem volna, a Fő utcára. A barokk stílus, a kiugró ablakfülke jellemzi itt az épületeket nagyrészét. 
Ahogy a sétaló utca egyik végéhez értem, egy tó fogadott, amit körbe lehetett sétálni. Leültem ott egy padra és elfogyasztottam a reggelimet (11 órakor) és csodáltam közben a panorámát. 
Az energiagyűjtés után elindultam az Óváros felé, ahol a Schwerin-i dóm, a Főtér és a Városháza található. Betekintettem a dóm belsejébe, ahol a csodaszép rózsaablakokon szűrődött be a délelőtti napfény. A dómtól 1 perc sétára van a főtér, ahonnan visszanéztem az épületre és olyan érzésem támadt, mintha Brugge-ben lennék. 
Haladtam tovább délies irányban, ahol a város talán legnagyobb nevezetessége található, a Schwerin-i kastély. A kastély homlokzatát épp rekonstruálnak, így a legjobb fotókat csak hátulról tudtam készíteni, ahova a kastély hatalmas kertjén keresztül lehetett bejutni. Nekem nagyon tetszett az épülete, hogy leültem a parkban és közel egy óráig csak bámultam azt. 
Az időjárás egyre csak zordabb lett. Beborult és a szél is fújni kezdett, én meg fázni. Így felálltam és sétáltam tovább a városban. Útközben közel 4-5 templomba botlottam, amitől szintén elfogott egy érzés…Prága. – a templom épületei hasonlítanak az ottanira. De mégis ami lenyűgözött az a sokszínű épületek, olyan skandináv érzetet nyújott, a már majdnem Balti-tengerhez közeli város.
A városnézés mellett benéztem egy, két boltba is. De legfőképpen átmelegedés céljából tértem be. 
Kár, hogy csak 7,5 óra volt az időkeretem, így is próbáltam mindent megnézni, amit csak lehet. Sajnos a vízimalom, az állatkerti rész és a hajókázás a tavon kimaradt. De annyira megtetszett a város, hogy biztos vissza fogok egyszer jönni.
Dóri”

Újabb élménybeszámoló Berlinből, a lányok DREZDÁBA kirándultak:

“Kedves Tanárnő!
Nem rég értünk haza a szállásra. Reggel én 7-kor kezdem a reggeliztetést, Reni déltől a bárban fog dolgozni.
Sajnos nem úgy alakult a kirándulás, ahogy szerettük volna, az időjárás közbe szólt. Nagyon erős és hideg szél fújt, ettől nagyon nyűgösen indultunk el felderíteni a várost. 
A busz 10:35-re ért be a főpályaudvarra, elég sok időnk volt a városnézésre, mert csak 21:10-kor indult vissza a berlini buszunk. 
Megvettük a napijegyet, amit ki is használtunk, mert az időjárás miatt sokszor inkább a villamost választottuk segítségül. Először a Grosser-kertbe mentünk, ahol ámulatba estünk a szép virágok és a rendezett kert miatt. Folytattuk sétánkat az Altmarkt felé. A téren nagyon kis hangulatos vásár fogadott, olyan karácsonyi vásár. Találtunk egy lángosos bódét, ahol megkóstoltuk, milyet is csinálnak itt…hát ettem már jobbat.
Az ebédünk után bevetettük magunkat az Óvárosba. Zwinger Palota, Operaház, Brühl-terasz. Sajnos minden felújítás alatt áll, így még jobban letört minket a hangulat. A híd tisztára fel van túrva, nem is sétáltunk át rajta. A Frauenkirche-hez érve már annyira fáztunk, hogy beültünk vele szembe egy kávézóba, teázni. Átmelegedve indultunk is tovább.
Innentől kezdve a főbb nevezetességeket láttuk, így felültünk a villamosra, átmentünk az Elba túloldalára, ahol nem messze az Albertplatz-ig jutottunk csak. 
Ezután egy 1/2 órás villamosozásra indultunk, nyugat felé. Már lassan úgy éreztük magunkat, hogy Budapest belvárosából Nagytétényig kimentünk volna. Délután 4-5 óra között lehetett, amikor az eső is esni kezdett. 
Már egy pár napja emlegettük, hogy rántott húst kéne enni meg egy kis lecsót. Egyszer csak szembejött egy étterem, Schnizz néven, ahol csak rántott húst lehet kérni különféle szósszal. Nagy szerencsénkre volt magyaros rántott hús, lecsó mártással. Jól meguzsonnáztunk, majd visszaindultunk a belvárosba. – az eső továbbra is esik. 
Az esti program már nem volt más, mint melegedni. Így boltról, boltra jártunk. Benéztünk a primark-ba, a Rewe-ben vettünk akciós Almdudlert. Lassan, de 8 óra után visszaindultunk a pályaudvarra.
A város összességében szép. Csak kár, hogy rossz időt fogtunk ki. 
Dóri”